•  
  • De Ontmoeting is een multi-disciplinair, sociaal-cultureel project. De Ontmoeting functioneert als platform, voor kunstenaars en buurtbewoners.

    09 oktober 2006

    Ontmoetingen in Slovenië en in Roemenië

    Ontmoetingen in Slovenië en in Roemenië

    Ron Blom & Willem van Hest

    Exposities rond het portret aan de Noordsingel in Rotterdam

    Opening: zaterdagmiddag 14 okt. 15.30 uur

    Noordsingel 113, Rotterdam Noord (voormalig Gerechtsgebouw)

    Identiteit
    Ron Blom en Wilem van Hest, twee Rotterdamse beeldende kunstenaars, houden zich al geruime tijd bezig met ontmoetingen.
    Een ontmoeting met een ander is ook altijd een ontmoeting met onszelf. We kunnen een ander alleen begrijpen door te vergelijken met onszelf. Door te zoeken naar overeenkomsten en verschillen.
    Een ontmoeting raakt dus aan de vraag naar de identiteit van de ander en van onszelf.
    Dat is wat ontmoetingen zo boeiend maakt.

    Het portret
    De beide kunstenaars hebben het portret, de afbeelding van de mens en de meest uitgesproken uitdrukking van zijn identiteit, gekozen als middel om de ontmoeting vorm te geven.
    Ron Blom doet dat schilderend en via het bewegende beeld, via de video.
    Willem van Hest tekent, schildert en legt, via interviews, in geschreven teksten en, samen met Ron Blom, via de video, de ontmoetingen vast.

    Rotterdam en Slovenië
    In het oosten van Rotterdam geven Ron Blom en Willem van Hest de ontmoeting vorm in een groot project met exposities, workshops, rondleidingen, kunstmarkten en optredens.
    In juni van dit jaar reisden ze naar Slovenië, waar ze met ruim 20 kunstenaars van verschillende nationaliteiten een week aan het werk waren. Allen werden geportretteerd op papier en een groot aantal werden geïnterviewd en op video vastgelegd.
    Dat is de expositie in een van de kamers van het gebouw dat meer dan een eeuw geleden is neergezet als het gerechtsgebouw van de stad Rotterdam. Een dagboek-verslag maakt daar ook deel van uit.

    Rotterdam en Roemenië
    Zoë Daniela Cochia is een kunstenares die geboren is in Roemenië en die al langere tijd in Rotterdam woont en werkt. Willem van Hest werd door haar uitgenodigd om in haar geboorteland een portret te maken van een aantal inwoners van een klein dorp in het westen van het land.
    Zijn tekeningen die daar het resultaat van zijn een ander onderdeel van de expositie. Foto´s en een film uit het dorp, gemaakt door Zoë Daniela Cochia, zijn te zien in een aangrenzende expositie.

    Opening: zaterdagmiddag 14 okt. 15.30 uur

    Noordsingel 113, Rotterdam Noord (voormalig Gerechtsgebouw)

    Deze tentoonstelling is een onderdeel van het project:

    ´kunst zit niet gevangen´

    12 t/m 15 oktober 2006

    Eurora programmeert in de Kunstpassage

    Noordsingel 113, Rotterdam Noord (voormalig Gerechtsgebouw)

    www.eurora.nl - www.kunstpassage.nl

    Wervelend en grenzeloos programma in de Kunstpassage!

    DONDERDAG 12 OKTOBER, KINDERMIDDAG 14.30 uur / toegang gratis
    Creatieve workshop voor kinderen. De mooiste primitieve kunst komt uit Oost-Europese dorpen, op een kinderlijke manier recht uit het hart gemaakt. We gaan er naar kijken, luisteren naar de verhalen eromheen en daarna ga je zelf aan de slag. Perspectief en alles wat tekenen ‘moeilijk’ maakt mag je vergeten. Creativiteit speelt de hoofdrol.
    Onder leiding van Zoë Daniela Cochia, beeldende kunst, dichter met als gast Cristina Corduneanu – oprichtster Galerie Enschede naïeve kunst.
    Reservering: animo@art4ever.nl of tel. 06-14247200

    VRIJDAG 13 OKTOBER 2006 om 19.30 uur / toegang gratis
    Workshops gedichten en verhalen schrijven en tekenen
    Laat je inspireren door o.a. kunst uit Oost-Europa. Schilderijen en beelden kunnen je aan het denken zetten, je ideeën geven voor een gedicht of een kort verhaal. Ervaring is niet nodig. De workshops worden geleid door een ervaren docent aan de Rotterdamse Schrijversschool. Hij helpt je over eventuele twijfels heen en zal je laten zien hoeveel plezier je aan creatief schrijven kan beleven.
    Amateur tekenaars en schilders laten zich inspireren door gedichten en verhalen. Tegen het eind van de avond dragen we de gedichten en verhalen voor en kijken we naar tekeningen en schilderwerk. Ook een paar Oost-Europese teksten komen aan bod zodat we verschillen kunnen zien. Onder leiding van Zoë Daniela Cochia, beeldende kunst en Kees Schrevel, verhalen en gedichten.
    Reservering: animo@art4ever.nl of tel. 06-29244033

    ZATERDAG 14 OKTOBER vanaf 13.30 uur / toegang gratis
    Feestelijk programma met muziek door Pirates & Pitlizards (Rock on!) maar ook Florin Negreanu, viool, Sorin Orcinschi, contrabas en Mariana Popi, jazz. Hele korte prijswinnende films, de nieuwe modeshow ‘Flying colours’ door Iwona Kielar, m.m.v. DJ Marek. De bekende Rotterdamse dichter Rien Vroegindeweij leest uit zijn nieuwste bundel ‘Gemengde berichten’ de gedichtencyclus ‘Toen de dijken braken’ over de watersnood van 1953. Kees Schrevel over zijn verblijf bij de Roma’s in Roemenië.Er is een kleine maar razend interessante boekenmarkt! Oost-Europese hapjes en drankjes.
    Verder met de Poolse kunstenares Emilia Rysza, Willem van Hest, Ron Blom, Zoë D. Cochia, Janet Blanken, Els van Teeffelen, Christian Oosterlinck en Elly Verkerk.

    ZONDAG 15 OKTOBER vanaf 13.30 uur / toegang gratis
    Een ongewone kennismaking met Oost-Europa. Stichting Breath presenteert succesvolle projecten. Maak kennis met de Saksische kerken in het vroegere Siebengebürge, dorpen en steden in Transsylvanië (Stichting Opération Villages Roumains). Ervaar hoe Cultural Aid de mega-expositie Eastern Neighbours organiseerde, wat Dordrecht (Stichting Oost Europa) heeft met Bulgarije en andere landen in de regio, hoe Stichting Eurora samen met Stichting Triade kunst en cultuur gebruikt om bruggen te slaan tussen oost en west. Film: "I’m a European" van Marieke van der Slot en John Treffer. Gerard Mouwen zingt liedjes uit zijn albums. Workshop Tango door Rob Dommerholt (onder voorbehoud).
    Boekenmarkt. Oost-Europese hapjes en drankjes.
    Verder met de Poolse kunstenares Emilia Rysza, Willem van Hest, Ron Blom, Zoë D. Cochia, Janet Blanken, Els van Teeffelen, Christian Oosterlinck en Elly Verkerk.